A peu ruta Coma Oriola – Tosa d’Alp – Coma Oriola (Masella) (Cerdanya)

Pic de la Tosa d'Alp

Coma Oriola – Tosa d’Alp – Coma Oriola (Masella)

Hola!
Avui pugem a la Tosa d’Alp (2537 m) des de l’aparcament de Coma Oriola (estació d’esquí de Masella).
Foto satèlit de la Ruta Coma Oriola – Tosa d’Alp – Coma Oriola (Masella)

La ruta és circular i presenta un desnivell de més de 600 metres. L’ascensió fins el cim es fa més dura a causa de la seva proximitat; d’aquesta manera la pujada és més vertical. L’excursió es pot fer en 2 hores i mitja aproximadament.
Atenció! És molt aconsellable portar botes de muntanya per evitar les relliscades i torçades de turmells, ja que hi ha alguns trams del recorregut que tenen un gradient d’inclinació molt pronunciat.

Comencem l’excursió des de les escales per accedir al pla de  Coma Oriola.

Escales de ferro amb accés al pla de Coma Oriola

Anem fins la base del telecadira de Coma Oriola i comencem a pujar pel camí que surt des del seu darrere. Passem per sota els cables de les cadires. Durant l’hivern, aquest camí és la pista blava L’Escapada.

Pista blava L’Escapada

Uns 300 metres més amunt girem a la dreta seguint el camí. Just al davant ens trobem una baixada bastant ample amb una inclinació considerable. És la pista vermella Coms de Das. Seguim pel camí per evitar la forta inclinació.

Desviament cap a la dreta per la pista blava L’Escapada

Guanyem altitud ràpidament. El camí es fa una mica dur, perquè hi ha algunes pedres i té forta inclinació, però uns 200 metres més amunt, arribem a la part intermitja de la pista vermella Coms de Das què és una mica més suau i ens permet descansar un moment. Seguim cap a la dreta en direcció al telecadira de Coma Oriola.

Pista vermella Coms de Das

Continuem per la pista i ja veiem el telecadira de Coma Oriola.  Tornem a passar per sota les seves cadires.

Telecadira de Coma Oriola

Un cop passat el telecadira, ens trobem molt a prop del Cap del Bosc on trobem un pla. Aquí hi ha la base dels tele-arrossegadors que pugen cap a la Tosa.

Cap del Bosc

Just a la caseta dels tele-arrossegadors veiem un panell amb senyals indicatives de les pistes. Ens dirigim cap a la pista blava Les Fustes.

Senyals indicatives a Cap del Bosc

Des del Cap del Bosc, iniciem un descens tot seguint la pista blava Les Fustes.

Pista blava Les Fustes

Tenim uns 350 metres de descens per arribar al desviament de la pista vermella Les Gralles, on comencem un nou ascens.

Desviament cap a la pista vermella Les Gralles

A partir d’aquí, tenim el tram més dur del recorregut, atès que el camí s’inclina considerablement. Ens trobem a la pista vermella Les Gralles i ens dirigim cap a la pista vermella Coma Pregona. El camí manté una inclinació constant.

Pista vermella Les Gralles

Arribem a la pista vermella Coma Pregona i continuem la nostra ascensió cap a la Tosa. En certs moments ens trobem envoltats de parets de roca pràcticament verticals.

Pista vermella Coma Pregona

Uns 800 metres més amunt, arribem a una bifurcació. Prenem el camí de l’esquerra i seguim per la pista negra Pala Directa, on trobem el tram amb més inclinació de la ruta. Les vistes són fantàstiques!

Pista negra Pala Directa

Uns 300 metres més amunt, on acaba la pista negra Pala Directa, arribem a la pista blava Dues Estacions on la inclinació del camí es suavitza moltíssim. Girem a la dreta i seguim pujant en direcció al refugi el Niu de l’Àliga.

Pista blava Dues Estacions

A partir d’aquí, el trajecte es suavitza molt i es fa molt fàcil. Si mirem enrere veiem on arriba el telecabina de La Molina Alp2500. Continuem pujant seguint la pista blava Dues Estacions.

Pista blava Dues Estacions (superior)

Ja veiem el refugi El Niu de l’Àliga. Des d’aquí es pot gaudir d’unes vistes fantàstiques de Cerdanya, els Pirineus en general, el Berguedà, Montserrat, el Montseny..
Continuem ascendint pel camí de la dreta del refugi.

Refugi El Niu de l’Àliga

Des del refugi, ja veiem el cim de la Tosa d’Alp. Hi ha uns 200 metres de pujada fins dalt de tot. En el cim, trobem un vèrtex geodèsic.

Cim de la Tosa d’Alp (2537 m) amb un vèrtex geodèsic

Des del cim de la Tosa, les vistes encara són més espectaculars. Comencem el descens.
Anem a trobar el final dels tele-arrosegadors de la Tosa, on comença la part més alta de la pista vermella Tosa del Mig. Baixant per aquesta pista, els tele-arrossegadors queden a la nostra dreta. Atenció perquè la inclinació és considerable i podem patinar, sobretot en el primer tram.

Pista vermella Tosa del Mig

Perdem altitud ràpidament. Uns 300 metres més avall, ens anem desviant cap a l’esquerra per anar a trobar la pista vermella Isards. Passem entre els paravents.

Pista vermella Isards (superior)

Continuem baixant per la pista vermella Isards, tot gaudint d’un paisatge fantàstic.

Pista vermella Isards

Seguint la pista, aviat trobem una xarxa de seguretat de color vermell. Girem cap a l’esquerra i continuem avall. Ara tenim un tram més estret, delimitat per la xarxa que ens queda a la nostra dreta.

Pista vermella Isards (part estreta)

Arribem al final de la xarxa i trobem un encreuament de pistes. Continuem baixant tot seguint la pista vermella Isards.

Pista vermella Isards (inferior)

Des de l’encreuament de pistes fins a la propera bifurcació hi ha uns 700 metres de descens. Aquí podem decidir si continuar per la dreta o per l’esquerra, perquè els dos camins porten al mateix lloc. Nosaltres seguim per la pista vermella Isards (esquerra).

Bifurcació pista vermella Isards

Ens queda poc per arribar. Continuem baixant i molt aviat, veiem el pla de Coma Oriola amb els remuntadors, l’Escola d’esquí i el restaurant.

Arribant a Coma Oriola

Arribem al pla de Coma Oriola. Final del recorregut.

Podeu descarregar-vos la ruta en el següent enllaç https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=20809190

Salutacions!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *