Ruta circular Puigmal d’Err amb esquís de muntanya (Alta Cerdanya)

Cap el Puigmal

Puigmal d’Err (Alta Cerdanya)

Hola!

Avui farem una sortida amb esquís de muntanya per pujar al Puigmal d’Err (2911 m).
Distància des de Puigcerdà al punt de sortida: 23 quilòmetres.

Fotgrafia satèl·lit de la ruta circular al Puigmal d’Err amb esquís de muntanya

La ruta és circular, té 8,47 quilòmetres i presenta un desnivell de 861 metres. El recorregut es pot fer en una mica més de 2 hores.

Comencem des de l’aparcament més alt de la desapareguda estació d’esquí Err-Puigmal. L’aparcament es troba passada l’àrea de les Planes. Trobem una barrera des d’on comença la ruta.

Aparcament amb una barrera

A causa de la falta de neu, fem el primer tram caminant. Uns 600 metres més endavant, deixem la carretera ja convertida en pista i continuem recte tot pujant pel costat de la Ribera d’Err. Deixem enrere un edifici abandonat que ens queda a mà dreta.

Edifici abandonat

Pugem pel camí de l’esquerra de la ribera fins que ens toca creuar-la. Atenció no ens mullem més del compte!

Travessem la ribera

Ens trobem a l’àrea d’Aiguaneix. La neu ja comença a ser més abundant. No cal dir que durant l’hivern, la ribera no es veu per enlloc 😅.
Trobem un senyal indicatiu en una petita roca.

Roca amb un senyal indicatiu

Una mica més amunt, trobem una resclosa petita. Aprofitem per a posar-nos els esquís, fixar bé les pells i amunt!

Resclosa petita

A partir d’aquí, tenim un tram una mica engorjat i la pujada es fa una mica incòmoda, perquè el terreny s’inclina de costat i hem d’avançar amb un cert desnivell lateral.
Passat aquest tram, la ribera ja ha desaparegut sota la neu i arribem a una àrea que sembla una petita olla. Ens trobem a la Font de la Ribera d’Err, òbviament sota la neu..
Si seguíssim recte, aniríem cap el Pic petit del Segre i/o el Puigmal de Llo. Doncs girem a la nostra dreta i comença l’ascensió més sèria. El terreny s’inclina considerablement.

Deixem el camí de la Ribera d’Err i ens desviem cap a la dreta

Anem pujant, tot seguint traces i la nostra propera referència és una roca que es veu a certa distància. Ens anem desviant cap a la dreta en direcció a la roca.

Direcció a la roca

Passem per sota de la roca i la deixem a la nostra dreta.

Roca

Continuem l’ascensió intentant trobar el camí més planer possible per anar guanyant altitud i evitar relliscades innecessàries.

Camí cap el Puigmal d’Err

Lúltim tram abans d’arribar al pic es fa més feixuc perquè no es veu el cim i sembla que estigui molt lluny, però ens trobem just a sota.

Cap el pic amb una forta rampa

Arribem al Puigmal d’Err (2911 m). El punt més alt de la ruta. Si no hi ha boires, gaudirem d’unes vistes excepcionals!

Puigmal d’Err (2911 m)

Pells fora i comencem el descens. En lloc de desfer el camí, seguim la carena en direcció al Pic petit del Segre (cap al Nord-Est). Passem pel costat d’una roca bastant grossa.

Roca. Direcció al Pic petit del Segre

Anem crestejant mentre baixem i ens trobem una balisa una mica abans de la pujada cap el Pic petit del Segre. Prenem com a referència aquesta balisa i comença la baixada més divertida cap a la vall de la Ribera d’Err. L’àrea és gran i amb desnivell tant acceptable, que podem baixar per on vulguem que segur que gaudirem un munt 😉

Balisa

Anem a trobar la Font de la Ribera d’Err (sota la neu, es clar).

Al fons, la Font de la Ribera d’Err

Arribem a l’àrea de la font.

Font de la Ribera d’Err

A partir d’aquí, enllacem amb el camí que havíem fet de pujada per la ribera per continuar baixant fins l’àrea de l’edifici abandonat.
Ens hem hagut de treure els esquís per passar aquest tros sense neu i ens els hem posat de nou al voral de la carretera per arribar esquiant fins l’aparcament.

Aparcament amb la barrera (Arribada)

Aparcament. Punt final de la ruta.

Podeu descarregar-vos la ruta en el següent enllaç https://es.wikiloc.com/rutas-esqui-de-montana/puigmal-derr-amb-esqui-de-muntanya-alta-cerdanya-36244605

Salutacions!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *